Μενού
Καλάθι αγορών

ΜΑΚΡΑΜΕ

Τα πάντα για την τέχνη του Μακραμέ, στο Kangaroo Craft - Nήματα και Αξεσουάρ  ΜακραμέΜακραμέ: Η Υψηλή Τέχνη Των Κόμπων


Σίγουρα θα έχετε ακούσει τους όρους κοσμήματα από μακραμέ, τσάντες από μακραμέ και άλλα όπως ζώνες, κουρτίνες, διακοσμητικά κτλ. Τι είναι όμως το Μακραμέ;

Πρόκειται για την υψηλή τέχνη των κόμπων, η οποία χρησιμοποιείται για να φτιάξει κάποιος το οτιδήποτε χρησιμοποιώντας ειδικά νήματα για μακραμέ (link) , από βαμβάκι ή γιούτα και μάλιστα εύκολα.

Και λέμε εύκολα, καθώς όσο πολύπλοκο, περίτεχνο και δύσκολο μπορεί να φαίνεται, μια δημιουργία Μακραμέ, βγαίνει μέσα από απλές κινήσεις των χεριών, χρησιμοποιώντας μόνο δύο είδη κόμπων για να ξεκινήσετε.

Συγκεκριμένα, το μακραμέ λοιπόν (ή κομποδετική) είναι μια μορφή κλωστοϋφαντουργίας, στην οποία δεν υφαίνουμε με αργαλειό ούτε πλέκουμε με βελόνες ή βελονάκι, αλλά κάνουμε κόμπους με τα χέρια μας και μόνο. 

Αποτέλεσμα είναι πως κάποιος μπορεί να δημιουργήσει εύκολα και απλά με ελάχιστο εξοπλισμό (πίνακας μακραμέ & νήματα) ακόμα και στα πρώτα του βήματα πάνω στην τεχνική του Μακραμέ.

Η Ιστορία του Μακραμέ 


Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι η τέχνη του μακραμέ έχει γεννηθεί στις Αραβικές περιοχές και χώρες περίπου στον 13ο αιώνα μ.χ.
Μάλιστα είναι πιθανό το όνομα της τέχνης να προέρχεται από την αραβική λέξη «Migramah» που σημαίνει κάτι σαν «κρόσσι, διακοσμητική φράντζα, χοντρή δαντέλα». 

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως η τέχνη δημιουργίας με κόμπους, χρονολογείται πιθανότατα πολύ πιο πίσω χρονολογικά και συγκεκριμένα στην Αρχαία Κίνα κατά την περίοδο είτε των Εμπόλεμων Βασιλείων (481-221 π.Χ.) είτε κατά τη διάρκεια της περιόδου των Βόρειων Δυναστειών (581-317 π.Χ.). 

Επιπρόσθετα, κάποιες από τις πρώτες καταγραφές χρήσης κόμπων ως διακόσμηση εμφανίστηκαν στα γλυπτά των Βαβυλώνίων και των Ασσύριων, με κρόσια και πλεξίδες σε στυλ μακραμέ να κοσμούν ενδύματα της εποχής στα αγάλματα που έχουν βρεθεί, ενώ πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω συναντάμε στην Μινωική εποχή, τις "δεσιές", την παραδοσιακή τέχνη που χρησιμοποιύσαν οι γυναίκες για να ολοκληρώνουν τα εργόχειρα τους.

Η εξάπλωση του Μακραμέ. Από Την Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.


Οι Άραβες, όμως, πιστεύεται ότι είναι ο λόγος για την εξάπλωση του μακραμέ στην Ευρώπη. Ταξίδεψαν σε όλη σχεδόν την ήπειρο από τις ερήμους της Μέσης Ανατολής, σε πόλεις κοντά στην Ασία και την Αφρική. 

Τελικά, και οι ναυτικοί υιοθέτησαν τεχνικές του μακραμέ και τις ενσωμάτωσαν στις δικές τους μεθόδους κομποδεσίματος. Με τα νήματα που είχαν για να μπαλώνουν ή να στερεώνουν τα ιστία έφτιαχναν διάφορα πρακτικά ή διακοσμητικά καλλιτεχνήματα, ανεμόσκαλες και καλύμματα τιμονιού, καθώς και στολίδια, όπως καπέλα και ζώνες. 

Μέχρι τον 15ο αιώνα, η Ισπανία ήταν υπό την κυριαρχία των Μαυριτανών. Οι Ισπανοί μαθαίνουν την τέχνη του μακραμέ από τους Μαυριτανούς. Αυτή η συγχώνευση των δύο πολιτισμών βοήθησε να εξαπλωθεί το μακραμέ στη Γαλλία τον 15ο έως τον 16ο αιώνα, και στην Ιταλία τον 17ο έως τον 18ο αιώνα. Ταυτόχρονα, το μακραμέ έγινε δημοφιλές στην Αγγλία τον 16ο αιώνα.

Μικρό-Μακραμέ: Η Τέχνη Του Μακραμέ στο σήμερα


Μετά τα χρόνια της μεγάλης άνθησης του μακραμέ στη Ευρώπη από τους Άραβες, η τέχνη αυτή σιγά-σιγά παραμελήθηκε, μέχρι που επανήλθε στη μόδα τη δεκαετία του ‘60 και ‘70. 
Για ένα μικρό χρονικό διάστημα ξανάγινε μια πολύ διαδεδομένη μορφή χειροτεχνίας: από την εποχή αυτή προέρχονται θαυμάσιες κουρτίνες, τσάντες, ζώνες, γιλέκα, διακοσμητικά τοίχων κ.ά. που μπορεί κανείς να δει στα Εθνολογικά Μουσεία και στα Μουσεία Λαϊκής Τέχνης της Αμερικής και πολλών χωρών της Ευρώπης.

Στα Μουσεία Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης επίσης, μπορεί κανείς να θαυμάσει ωραιότατα σχέδια μακραμέ ως τελειώματα στα υφαντά στρωσίδια, στα τραπεζομάντιλα, στις πετσέτες, στα μαντίλια. Με την τεχνική του μακραμέ συνήθιζαν να δένουν τα νήματα που περίσσευαν από την ύφανση και να κάνουν πανέμορφα δαντελωτά κρόσσια και φούντες.

Σήμερα πλέον η τεχνική αυτή έχει εξελιχθεί και επανέρχεται στη μόδα ως μικρο-μακραμέ, η οποία είναι πια πολύ διαδεδομένη στον κόσμο του κοσμήματος.

Κάθε χειροτέχνης και καλλιτέχνης με εφόδια την φαντασία, την έμπνευση και κλωστές… μπορεί να δημιουργήσει σχέδια ελεύθερα ή γεωμετρικά, επίπεδα ή ανάγλυφα, μονόχρωμα ή πολύχρωμα, να τα συνδυάσει με χάντρες, πέτρες και άλλα υλικά… και να δώσει μορφή σε βραχιόλια, περιδέραια, δαχτυλίδια, τσάντες, ζώνες, ρούχα, κουρτίνες, διακοσμητικά τοίχου και όλων των ειδών αξεσουάρ.

Δημιουργήστε με Μακραμέ μέσω του KangarooCraft.gr


Αν ψάχνετε λοιπόν την ευκαιρία να ασχοληθείτε με την τέχνη του Μακραμέ, βάζοντας μια καινούργια δημιουργική ασχολία στην καθημερινότητα σας ή ασχολείστε ήδη με το Μακραμέ, στο KangarooCraft.gr θα βρείτε, ότι χρειάζεστε για τις δημιουργίες σας.

Συγκεκριμένα μέσα από την μεγάλη μας συλλογή θα βρείτε νήματα από βαμβάκι, νήματα από γιούτα σε πολλά χρώματα και πίνακες Μακραμέ (Makrame Boards) για να φτιάξετε με τα ίδια σας τα χέρια ότι βάλει ο νους σας και τα δύο σας χέρια. Ρούχα και κοσμήματα, κουρτίνες και τραπεζομάντηλα, καπέλα και παπούτσια, παιχνίδια και διακοσμητικά δημιουργούνται με την υπέροχη τέχνη του μακραμέ.


Το κείμενο περιέχει στοιχεία από  Μακραμέ | Η Τέχνη Των Καλλιτεχνικών Κόμπων

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε την χρήση cookies, την πολιτική απορρήτου μας και τους Όρους Χρήσης.