Το Felting είναι η διαδικασία κατά την οποία το μαλλί γίνεται ενοποιημένη συμπαγής μάζα.

Η τεχνική του Felting ή πιλήματος είναι από τους αρχαιότερους τρόπους κατασκευής υφάσματος. Τα τελευταία χρόνια το felting έχει αναχθεί σε μοντέρνα τέχνη.

Υπάρχουν δύο βασικές τεχνικές felting :

  • Tο needle felting κατά την οποία χρησιμοποιούμε κάποιες ειδικές βελόνες
  • το wet felting κατά τη οποία χρησιμοποιούμε μαλλί, ζεστό νερό και σαπούνι.
  Για το felting χρησιμοποιούμε μαλλί merino( μακρύτριχο), bedha, θαυμαστό ( κοντότριχο) αλλά και πολύχρωμο merino ( ουράνιο τόξο).

Στο κατάστημά μας θα βρείτε όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και εργαλεία για μυηθείτε στον κόσμο του felting.

Επίσης θα βρείτε έτοιμα  υφάσματα felt  σε διάφορα πάχη και χρώματα.

Έτοιμες μπάλες felt σε διάφορα χρώματα και διαστάσεις, κορδόνια felt σε διάφορα χρώματα θα κάνουν τις δημιουργίες σας ανάρπαστες!!!

 Οι ίνες μαλλιού μετριούνται σε micron, όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός  micron, τόσο παχύτερες είναι οι ίνες μαλλιού. Διαφορετικές φυλές ζώων, δίνουν διαφορετικού πάχους ίνες μαλλιού. Το Μερινό μαλλί έχει μικρό αριθμό micron, το Corriedale έχει μεγαλύτερο αριθμό καθώς και το Bheda.

 Αν κάνετε επιφάνειες δυο διαστάσεων με την τεχνική του Wet Felting (με νερό) το Μερινό θα σας δώσει πιο εκλεπτυσμένο τελικό αποτέλεσμα. Για την βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλλί Corriedale ή Bheda.
Επίσης σαν βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ύφασμα Profelt.

Για να δημιουργήσετε εικόνες με την τεχνική Needle Felting (με βελόνα) ιδανικό υλικό είναι το Μερινό. Σαν βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ύφασμα Felt.
Σχεδιάζετε το επόμενο έργο σας αλλά δεν ξέρετε ποιο τύπο μαλλιού να χρησιμοποιήσετε; Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μαλλιού Felt. Τι θα σας δώσει καλύτερο αποτέλεσμα; Τι πρέπει να προσέξετε;

ΜΕΡΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΤΟ FELTING:

Για Γλυπτική Felt (ζωάκια, τρισδιάστατα σχέδια):      

  •  Αν κάνετε ζωάκια, φιγούρες και άλλα γλυπτά με την τεχνική του Needle Felting(με βελόνα), θα σας διευκολύνει να χρησιμοποιήσετε μαλλί Corriedale, Bheda ή κοντότριχο για το κυρίως σώμα και μετά να επενδύσετε το γλυπτό σας με Merino Wool για πιο φίνο αποτέλεσμα.

Για Felting Σε Ενδύματα:

  • Αν φτιάχνετε ενδύματα με την τεχνική του Wet Felting  σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το μαλλί Corriendale ή το Bheda ή το θαυμαστό. Για πιο φίνο αποτέλεσμα μπορείτε στην τελική στρώση να προσθέσετε Merino. Προτιμήστε το για καπέλα, παντόφλες και γενικότερα αντικείμενα που θέλετε να κρατάνε το σχήμα τους.